Over de samenwerking tussen Steven de Jong en Excelsior

Over de samenwerking tussen Steven de Jong en Excelsior

Enkele jaren geleden is het idee ontstaan voor een uniek samenwerkingsproject tussen Friese filmmaker Steven de Jong en Excelsior. “Leeuwarden-Fryslân 2018”, het jaar van Leeuwarden culturele hoofdstad is een mooie aangelegenheid om op regionaal niveau dit concert te organiseren in Joure. In dit jaar is de Friese cultuur in al haar facetten even het middelpunt van de wereld. Excelsior doet dit in haar eigen omgeving, in Joure, zoals dat al 73 jaar wordt gedaan.

“Een jaar lang laten we zien hoe wij Friezen het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achter laten voor de generaties die nog komen. Hoe we met lef onze kop boven het maaiveld uitsteken om onze eigenwijze manieren grenzeloos aan de wereld te laten zien. Cultuur is dus niet het doel, maar het middel.”

Dat is het motto van Leeuwarden-Fryslân 2018. Excelsior wil dit in 2018 doen met een unieke samenwerking met Steven de Jong in het project “Film en Muzyk fan Fryske grûn”.

Eerste ontmoeting
Tijdens de eerste ontmoeting met Excelsior zei Steven:

“Ús heit wie altiid grut ‘fan’ fan jimme!”

Zoals deze quote al doet vermoeden, is de vader van Steven de Jong altijd een trouwe fan van Excelsior geweest. Steven de Jong is daardoor opgegroeid met Excelsior en zijn er nog connecties in het orkest met Steven de Jong.

Unieke samenwerking
Tot een samenwerking tussen de regisseur en het orkest was het nog nooit gekomen, maar Excelsior heeft altijd de droom gehad om Steven zijn films tot leven te laten komen in een filmconcert. Steven de Jong was meteen enthousiast toen Excelsior hem benaderde om samen een filmmuziekconcert te organiseren op basis van zijn werk. Zoiets had hij ook nog nooit eerder gedaan met een ander orkest. Hij zei:

Ik heb wel vaker gedacht, we zouden iets met onze filmmuziek moeten doen. Dit filmconcert is de perfecte manier.

Een droom die uitkomt
Met de samenwerking met Steven de Jong aan het filmmuziekproject is de droom van Excelsior dus ook echt werkelijkheid geworden! De unieke, spectaculaire film- en muziekervaring is echter niet compleet zonder publiek. Daarom zien wij u heel graag op 3 november in Joure, want alleen met publiek is onze droom echt compleet.

Om terug te gaan naar de hoofdpagina, klik hier.