Over Excelsior Ouwsterhaule

Over Excelsior Ouwsterhaule

Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule bestaat sinds 1945. Het orkest heeft ruim 60 actieve amateurmuzikanten uit alle leeftijdscategorie├źn. De muzikanten zijn verdeeld over drie orkesten, dat wil zeggen een A-orkest (zie foto), een jeugdorkest en een orkest voor de jeugdmuzikanten die net zijn begonnen met muziekles.

Het doel bij Excelsior is om het beste uit de muzikanten te halen. De leden zijn fanatiek en daardoor is Excelsior een fanfareorkest met hoge ambities. Excelsior neemt regelmatig deel aan concertwedstrijden en heeft in haar geschiedenis al vele prijzen in de wacht gesleept. Ook organiseert Excelsior jaarlijks een groots najaarsconcert op de eerste zaterdag van november, waar ieder jaar ruim 400 bezoekers op af komen.

De muzikanten van Excelsior komen uit Ouwsterhaule en omliggende dorpen. Ouwsterhaule is de verbindende factor en thuisbasis van Excelsior. Ouwsterhaule is een klein plaatsje in de gemeente De Fryske Marren in Friesland. Het ligt ten zuiden van Joure en heeft ongeveer 300 inwoners.

Bij Excelsior herkennen we de Friese traditie van een lokaal fanfareorkest in de Friese samenleving. In deze traditie speelt het orkest historisch gezien een verbindende factor in de plattelandssamenleving. De kracht van Excelsior is dan ook gelegen in het vermogen om mensen met elkaar te verbinden, waarbij muziek dan het middel is. Excelsior doet dit door verschillende optredens en concerten te verzorgen in de omgeving, zoals bijvoorbeeld het jaarlijks terugkomende najaarsconcert in Joure, de traditionele kerstnachtdienst in de kerk te Sint Johannesga, de opendeurdienst in Ouwsterhaule in het voorjaar en het zomeravondconcert bij Maeykehiem in Sint Nicolaasga. Daarnaast levert Excelsior ook haar muzikale bijdrage op andere locaties en bij bijzondere gelegenheden, en neemt het orkest regelmatig deel aan concertwedstrijden van de Koninklijke Bond van Nederlandse Muziekverenigingen.

Om terug te gaan naar de hoofdpagina, klik hier.